Intresse in het DSC

Verhalen van leden

Ieder jaar lopen er 440 nieuwe leden de zaak binnen om het beste uit hun studententijd te halen. Vanuit de zaak wordt ieder lid gestimuleerd om te studeren, maar ook om veel plezier te beleven. Het studentenleven is heel anders dan je gewend bent en daarom is het niet gek dat je nog geen idee hebt hoe je eerste jaar er uit gaat zien. Hieronder vertellen enthousiaste leden over lid zijn, studeren en alle andere dingen die zij meegemaakt hebben, zodat jij een goed beeld krijgt van het leven als eerstejaars lid bij het DSC.

Martijntje van der Goes 21 jaar 2018 Technische Bestuurskunde

In de zomervakantie van de Owee kon ik nergens anders meer aan denken. Hoe zou het zijn daar in Delft? En hoe werkt dat dan allemaal, student zijn? Stikzenuwachtig stond ik toen uiteindelijk op de stoep van m’n Pre-Owee huis. Na die avond was het voor mij duidelijk, wat een geweldige stad Delft!

Mijn naam is Martijntje van der Goes, ik ben 20 jaar oud, studeer Technische Bestuurskunde en ben aankomend derdejaars. In 2018 kwam ik aan in Delft en al vanaf het eerste moment was ik fan! De Owee was één groot feest - overdag lekker borrelen of de stad verkennen en in de avond leuke party’s op de Zaak! Ook was ik verbaasd over de vele activiteiten die je bij het DSC kunt ondernemen, van toneel tot boksen en van zweefvliegen tot surfen. Bedenk iets leuks en er is vast een groepje medestudenten waarmee je aan de slag kunt gaan! Die gezelligheid en vele mogelijkheden hebben er dan ook voor gezorgd dat ik mij heb ingeschreven bij het DSC!

Hoe ziet het begin van het jaar eruit?

De eerste maanden van het eerste jaar vlogen voorbij! Gedurende de Owee en vooral de periode daarna leer je heel veel mensen kennen. Vanuit het DSC wordt er van alles georganiseerd om je als eerstejaars zo snel mogelijk vertrouwd te laten voelen met het nieuwe studentenleven. Voor de kerstvakantie heb je dan een heel nieuw leven opgebouwd in Delft!

Is het lastig studie te combineren?

Delft is een stad met technische studies. Het is dan ook zodanig ingericht dat het lid zijn bij het DSC en studie goed te combineren zijn. Voor mij werkte het erg motiverend om club- en huisgenoten om mij heen te hebben die dezelfde drukke agenda hadden als ik. Je wordt dan, hoe brak of moe je ook bent, alsnog gemotiveerd om tussen de drukte door te studeren! \n Ook heeft elke studie in Delft vrijwel hetzelfde tentamenrooster. Hierdoor is het jaar zodanig ingericht dat gedurende de tentamenperiodes er geen grote evenementen of feesten zijn. De borrelavonden op de Zaak zijn rustiger en de gezelligheid verschuift dan naar de UB. Met name de Coffee-Star is dan drukbezocht; daar kan je als je even geen zin meer hebt om te studeren, altijd wel iemand vinden voor een koffiepauze! In de avond kun je met je club eten op de Zaak, een ‘studie-pilsje’ drinken en daarna weer richting de bieb om te studeren. Er is dus meer dan genoeg tijd om te studeren en omdat iedereen om je heen het doet word je ook gemotiveerd mee te doen. Zo heeft in mijn club iedereen het eerste jaar studie gewoon gehaald!

hoe is het om in een studentenhuis te wonen?

Ik woon in een huis met 8 meisjes van het DSC, in het centrum van Delft. Voor mij zijn zij echt onmisbaar in mijn studentenleven. Het is zo gezellig om deze leuke tijd met elkaar mee te maken! Er is altijd wel iemand waar je iets leuks mee kan ondernemen en met alle avonturen die iedereen beleeft lach je je kapot om elkaar. Als eerstejaars vond ik het geweldig al die lol en daarnaast wordt er stiekem ook goed op je gelet. Aan het eind van mijn jaar had ik wat studiestress en zag ik door de bomen het bos niet meer. Toen heb ik samen met mijn ouderejaars een middagje even alles op een rijtje gezet, waarna ik weer vol aan de bak kon!!

Maarten Kokshoorn 21 jaar 2018 Werktuigbouwkunde

Waarom ben je in delft gaan studeren?

Toen ik klaar was met de middelbare school en mijn examen had gehaald wist ik eigenlijk nog niet precies wat ik wilde. Ik wist dat ik een technische studie wilde doen en werktuigbouwkunde had mijn voorkeur. De stad waar ik wilde studeren was ik nog niet helemaal uit. Uiteindelijk is mijn keuze op Delft gevallen en daar heb ik tot op heden zeker geen spijt van gehad. Ik heb voor delft gekozen omdat dit mij een leuke studentenstad leek en door de verhalen die ik had gehoord van gasten die ik al kende uit Breda die in Delft waren gaan studeren.

Sport bij het DSC

Ook heb ik altijd veel en op goed niveau gehockeyd. Dit wilde ik dan ook graag doorzetten in mijn studententijd. Ik heb rondgekeken in delft voor hockey en van de studentenhockeyteams hockeyt DSHC het hoogst. Op dat moment heb ik ook al aan wat opentrainingen meegedaan voor heren 1 en vond het allemaal leuke gasten. Toen de Owee begon kende ik dus al wel wat jongens uit het hockeyteam en heb tijdens de OWee ook bij iemand uit heren 1 gelogeerd. Hier had ik een hele gezellige tijd en daar heb ik ook besloten om me in te schrijven bij het DSC.

Hoe combineer jij studie en hobby's?

Het sporten, studeren en de vele borrels zijn goed te combineren. Zo heb ik vorig jaar al mijn punten van mijn studie gehaald. Mijn week is dan ook wel een beetje druk maar dat maakt het leuk en houdt je bezig. Zo train ik met Heren 1 op dinsdag en donderdag en een wedstrijd op zondag. Op de andere dagen, maandag en woensdag, borrel ik met mijn club. Dan verder op vrijdag en zaterdag doe ik leuke dingen met mijn huisgenoten of ga ik even relaxen bij mijn ouders. Verder ben ik overdag natuurlijk vaak te vinden op de TU voor mijn studie, want dat moet soms ook gebeuren.

In wat voor huis woon je?

Nu woon ik in een huis van 6 man die allemaal lid zijn bij de zaak. Ik heb veel voordelen gehad van de keuze voor het DSC. Zo heb ik snel een leuk huis gevonden, snel veel vrienden gemaakt buiten mijn studie om en hockey ik nu ook in Heren 1 op hoog niveau.

Thomas van Rens (VR) 21 jaar 2018 aerospace engineering

Ik ben Thomas en ik heb mijn eerste jaar Lucht- en Ruimtevaart, en DSC ‘overleefd’. Een ongelofelijk gaaf jaar dat ontzettend snel voorbij is gegaan.

Hoe combineer je het studentenleven met studeren?

En studeren? Dat moest inderdaad ook nog wel eens gebeuren. En terwijl Lid zijn bij de Zaak voor genoeg afleiding kan zorgen, tijdens de tentamenperiodes heeft het mij ook enorm geholpen. Motivatie vanuit mijn huis en clubgenoten heeft ervoor gezorgd dat ik toch al mijn punten binnen heb kunnen harken. Toen die laatste cijfers terugkwamen was dat natuurlijk een top afsluiting van een geweldig jaar!

Waarom ben je lid geworden bij het DSC?

Het voelt als gister dat ik zelf in Delft aankwam. Veel te grote tas bij me, allemaal nieuwe mensen om me heen en overweldigend veel indrukken van alles wat Delft en de OWee te bieden hebben. Ik wist van tevoren al wel dat ik bij een vereniging wilde gaan maar nog niet zo goed welke. Gelukkig hoefde ik tijdens de OWee niet lang rond te kijken want toen ik een keer op de Zaak was geweest was ik gelijk verkocht. Natuurlijk had ik al wel verhalen gehoord maar ik wist toen ik me inschreef eigenlijk totaal niet wat ik moest verwachten. Toen een week later mijn leven in Delft ook daadwerkelijk begon werd al snel duidelijk dat ik de juiste keuze had gemaakt. In mijn eerste jaar heb ik de mooiste feestjes meegepakt, de gekste avonden beleefd en mijn beste maten leren kennen, allemaal op de Zaak. Maar ook buiten de Zaak is er een hoop te doen bij het DSC. Zo heb ik bijvoorbeeld een zeilkamp begeleid en rugby opgepakt als nieuwe sport. Echt alles is mogelijk.

De Zaak heeft veel te bieden en ook zeker voor jou! Dus kom vooral lang om een kijkje te nemen in de mooie zalen van het DSC!

Pim Ottenhoff 22 jaar 2017 Lucht- en Ruimtevaarttechniek

Mijn passie is muziek en dat is eigenlijk wat ik altijd al wilde doen. Ik wilde heel graag in Utrecht naar de Herman Brood Academie om daar muziek te gaan produceren. Helaas waren de toelatingseisen heel streng en hadden mijn ouders voorgesteld om toch maar een technische studie te gaan doen met het oog op de toekomst en de zekerheid van een baan. Mijn broer die studeerde inmiddels al in Delft en deed Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Hij kon me goed vertellen hoe dit eraan toeging en wat bij me zou passen dus was mijn keuze ook al snel gemaakt. Daarom studeer ik nu dus ook Lucht- en Ruimtevaarttechniek.

Toen ik OWee ging lopen in Delft, had mijn broer me heel bewust niks verteld over een studentenvereniging of iets dergelijks. Hij wilde dat ik dit allemaal zelf maar uit zou zoeken. Toen ben ik op een gegeven moment maar in de rij gaan staan omdat ik hoorde dat het DSC wel echt leuk was (stiekem ben ik ook een beetje m'n broer achterna gelopen). Uiteindelijk ben ik superblij met mijn keuze, want ik heb mijn plek hier nu helemaal gevonden. Ik woon op de Visstraat, een huis met 7 mannen die allemaal lid zijn. Het is niet een heel groot huis, maar ik vind dat wel fijn, want je kent elkaar daardoor persoonlijk heel goed.

Het DSC heeft mijn leven naast mijn studie enorm veranderd. Het heeft me de optie geboden om naast mijn studie te doen wat ik echt het leukste vind: muziek. Dat is ook de reden dat ik nu elke donderdag met de PFF (Phoenix Funk Foundation), dé studenten coverband, repeteer en volgend jaar ook elke dinsdag met de DSDH (Delftsche Studenten Dans Harmonie), een jazzband. Verder heb ik dit jaar ook aan toneel meegedaan wat een hele vette ervaring is! Het heeft veel tijd en inzet gekost, maar je zet wel een heel vet stuk neer met de hele cast! Tenslotte heb ik dit jaar het OWee-nummer mogen maken. Ik produceer al best lang muziek en dacht: "Waarom zou ik het niet gewoon proberen?". Toen heb ik het geluk gehad dat er iemand naar me toekwam en zei: "Hee Pim! Moet jij niet het OWee nummertje gaan maken?".

Mijn week ziet er dan ook wel een beetje druk uit, maar het houdt je wel allemaal op een leuke manier bezig! Doordeweeks ben ik overdag op de TU te vinden voor belangrijke colleges en verplichtingen. 's Avonds ben ik vanaf nu van maandag tot en met donderdag op het DSC te vinden om met mijn club te borrelen en om te repeteren met de bands. In het weekend ben ik overdag een beetje aan het chillen met mijn huis of club of ga ik naar Breda. Vrijdagavond en zaterdagavond heb ik vaak optredens.

Kom in de OWee dus zeker even langs om te kijken, te praten, een drankje te drinken of natuurlijk te genieten van de muziek!

Marianne van Tuyll 22 jaar 2017 Technische Natuurkunde

In de OWee 2017 ben ik aangekomen in Delft. Ik kende Delft nog helemaal niet en had geen idee wat me te wachten stond. Al heel snel leerde ik de mensen en de stad kennen, en ik vond het geweldig! Een reden dat ik toen voor DSC heb gekozen is omdat ik de feesten heel leuk vond, de mensen super gezellig en het heel veel te bieden heeft op gebied van sport, intellectuele uitdagingen maar ook muziek en toneel!

Afgelopen jaar heb ik meegedaan aan het lustrumtoneelstuk van DSC. Er deed een grote groep mensen aan mee voor de cast, band, grime, decor; uit verschillende jaren van aankomst. We repeteerden een half jaar lang twee keer per week, gingen samen weg op repetitieweekend en tijdens het lustrum voerden we het stuk vier keer op. Het was een geweldige ervaring waarbij ik heel veel nieuwe mensen heb leren kennen!

Ook houd ik erg veel van muziek maken en daarin heb ik ook mijn weg gevonden bij DSC. Zo zong ik mee in het dames zangkoor 'La Bocca'. Verder kreeg iedereen de mogelijkheid om een nummer te schrijven voor het lustrum voor op een CD. Ik heb een nummer 'Tweede Thuis' over DSC geschreven en ingezonden, en wat ik nooit had verwacht was dat het werd gekozen! Ik mocht het opnemen in een studio met een producer en het nummer kwam op Spotify te staan. Daarna heb ik het nummer een paar keer live mogen uitvoeren wat ik één van de leukste dingen vind om te doen!

Verder was ik de rest van het jaar veel bezig met mijn studie, maar ook met chillen met mijn huisgenootjes en mijn club. Ik woon in een heel leuk en gezellig huis. Wij zijn met zijn zestienen, jongens en meisjes, waaronder zowel leden van DSC als van Virgiel. We eten samen, gaan samen naar feestjes, houden diners, gaan op huisweekenden en huisvakanties, maar doen ook andere dingen zoals een dagje uit samen of gewoon even chillen op de bank.

Aan het begin van het jaar vorm je een club, bestaande uit een groep van ongeveer 19 meisjes (of jongens). Met mijn club eet en borrel ik op twee vaste avonden per week. Ook daarnaast doen we veel samen. We studeren bijvoorbeeld samen of komen samen bij iemand voordat we uitgaan.

DSC is heel goed te combineren met studie; je kan bij DSC namelijk zelf bepalen aan welke activiteiten je wel en niet mee doet. Je leert er veel mensen kennen, ook ouderejaars en ook van andere studierichtingen. Dat is heel stimulerend! En ook al had ik het druk met activiteiten bij DSC heb ik mijn eerste jaar gehaald. Ik raad bij DSC gaan erg aan. Ik heb nu een ongelooflijk geweldig jaar achter de rug en kan niet wachten op de dingen die nog gaan komen!

Sophie van Kleef 21 jaar 2017 Molecular Science & Technology

Wat DSC mij in mijn eerste jaar heeft gegeven is heel veel nieuwe goede vrienden en heel veel leuke feestjes. Iets te geescaleerde borrelavonden met mn club, met alle eerstejaars goed gechilld in Valtho, een 4-daagse kriminele en een geweldig lustrum in de zomer!

Ik ben Sophie van Kleef, aankomend tweedejaars, 18 jaar en ik studeer MST. Na zes jaar middelbare school had ik heel veel zin in iets nieuws en dat nieuwe was in mijn geval Delft. Ik had direct het gevoel dat studeren alleen zou werken bij mij als ik naast mijn studie ook leuke verplichtingen had dus ik wist al snel dat ik lid ging worden bij een vereniging. In de OWee sliep ik in een zaakhuis en ik voelde me gelijk op mijn gemak bij de huisgenootjes, andere OWee'ers en ook op de zaak in de avonden tijdens de party's, dus ik was eruit; ik wil bij de zaak.

Toen ik aankwam was ik pas 17 maar dat maakt gelukkig bij de zaak niet uit. De eerste kwart van het jaar ben ik niet anders dan nuchter geweest op de zaak of bij een activiteit ervan. Het was mijn eigen keuze om toch lid te worden in plaats van een jaar te wachten daarmee dus als ik baalde dat ik alweer als enige aan een watertje zat of als ik moest blazen, dacht ik aan al het leuks dat nog zou komen en dat is zeker weten gebeurd. Achteraf ben ik onwijs blij met mijn keuze om gelijk lid te worden bij DSC omdat het mij gelijk mijn plekje in Delft heeft gegeven.

Vanaf de OWee tot en met de instemmingen vond ik het super spannend in wat voor een huis ik terecht zou komen en hoe dat allemaal zou gaan. Wat mij is opgevallen toen is dat iedereen super enthousiast en lief is in Delft en je overal doorheen wordt geholpen. Ik woon nu met 9 meisjes, allemaal lid van de zaak en ik voel me er helemaal op mijn plek. Samen maken we de zaak mee maar ook de stress tijdens tentamenperiodes met z'n allen om 8 uur 's ochtends aan het ontbijt.

Wat betreft mijn studie, ik ben niet goed in luisteren naar iemand die mij stof uitlegt dus ik kies er vaak voor om in plaats van colleges te volgen zelf naar de bieb te gaan om de stof te bekijken. Zo kan ik mijn week precies indelen hoe ik het wil. In de weekenden ben ik afgelopen jaar nog vaak naar mijn ouders gegaan en doordeweeks probeer ik een balans te zoeken tussen leuke dingen doen en studeren, soms lukt dat en soms niet helemaal.

Als ik terugkijk naar afgelopen jaar wil ik aan alle 17- jarigen die twijfelen om bij DSC te gaan meegeven dat het zeker de watertjes waard zijn!

Contact

Delftsch Studenten Corps
Phoenixstraat 30
2611AL Delft
info@dscowee.nl
06 83598009

Social Media

Facebook Instagram

Handige Links

delft.corps.nl

OWee.nl

TUDelft.nl